Prosjektet Diakoni og profesjon – En presentasjon (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2026)
Ideen til dette spesialnummeret om «Diakoni og profesjon» oppstod i kollegiet av lærere i den norske masterutdanningen i diakoni fra MF vitenskapelige høgskole (MF) og VID vitenskapelige høgskole (VIDvid), samt i forskningsgruppen CODE /DIAPPdiapp. Gruppen samler diakoniforskere, teologer, praksisforskere fra forskjellige høyre utdanningsinstitusjonen i Norge og Norden. Temaet lenker tankene til utviklingen av diakonprofesjonen fra 1970-tallet, da sosialt engasjement i større grad ble en selvfølgelig del av Den norske kirke og andre norske og nordiske kirkers profil og virke. Diakoni ble flyttet inn i forståelsen av kirkens vesen. Menighetsdiakoni er imidlertid ikke det eneste profesjonelle praksisfeltet for diakoni. Diakoner og andre diakonale profesjonsutøvere som helsearbeidere, sosialarbeidere og pedagoger, er utdannet til og jobber innenfor mange offentlige og private velferdstjenester. Spesialnummeret prøver å favne flere av disse profesjonelle diakonale kontekstene.To utviklinger i Norge bidro til at diakonivitenskap og forskning om diakonal praksis har opplevd en oppgang i løpet av de siste 20 årene. Den norske kvalitetsreformen i høyere utdanningen ledet til at Den norske kirke innførte et masterutdanningskrav for alle diakoner (2004), og etableringen av en forskerutdanning i Diakoni, verdier og profesjonell praksis ved Diakonhjemmet høgskole i 2013 (fra 2016 VIDvid). Innen rammen av disse to utdanningene har det de siste årene blitt utarbeidet et betydelig antall forskningsarbeider i skjæringsfeltet mellom diakoni og profesjon. Selv om utviklingen i andre nordiske land ikke har vært like gunstig for diakoniforskningen, kommer mange viktige diakonvitenskapelige impulser og innovasjoner også derfra.Dette temanummeret viser bredden i denne forskningen. Vårt mål har vært å lage en publikasjon om diakoni og profesjon på skandinaviske språk som er tilgjengelig for diakonale profesjonsutøvere, og som både kommenterer eksisterende perspektiver og tar diskusjonene videre.Vi håper at artiklene i spesialnummeret kan bidra til dette og ønsker en god lesing!Gyrid Gunnes og Annette Leis-Peter, prosjektledere